Opinii si sfaturi privind tratamentele „naturiste” (pentru doamna Dorina Szabo si nu doar)

 „Iata, ii voi da vindecare si sanatate, ii voi vindeca si le voi deschide un izvor bogat in pace si credinciosie.” (Ieremia 33.6)

Am remarcat ca acel caz, care m-a impresionat pe mine, a trezit si interesul/empatia altora. Este vorba de doamna Dorina Szabo, careia i s-a pus diagnosticul de cancer, urmand a se stabili stadiul bolii, pentru  tratamentul necesar.

Pe site-ul Intercer a fost postat, in replica, un sfat preluat din mass media, cu remedii naturiste, respectiv cu recomandari pentru tratament prin post. Legat de acest sfat, as vrea sa precizez, inainte de toate, observatia unui medic, poate destul de cinica, dar obiectiva: aceea ca, in anumite afectiuni si, mai ales in anumite stadii ale acestora, tratamentele acestea alternative, daca nu sunt abordate doar ca un adjuvant, vindeca boli, in sensul ca te vindeci de tot … cu lut galben. Este o replica dura, dar necesara.

Personal, am avut probleme de sanatate accentuate si am primit si astfel de sfaturi, pe care nu le-am urmat decat partial – si cred ca am actionat „cu cap”. Am trecut la dieta vegetariana, am consumat ceaiuri si am facut apel la diferite „remedii naturiste”, dar nu am optat pentru masuri radicale (anumite tipuri de post), care, din experienta pot sa spun, secatuiesc orgamismul, nu il ajuta. Iar efectele, pentru schimbarile stilului de viata, apar in timp, un timp de care nu se stie daca doamna Dorina mai dispune, pentru a face astfel de experimente, pe propriul organism si cu propria viata, pe de o parte si, pe de alta parte, astfel de abordari nu functioneaza decat ca tratamente suport, in anumite boli si, mai ales, in cele grave. Mama unei foste colege de facultate a fost diagnosticata cu cancer la stomac si nu a facut tratament medicamentos, dar a urmat cu „remedii naturale” – si rezultatul a fost exact cel nescontat. Eu am avut litiaza biliara si am urmat astfel de tratamente care nu m-au ajutat, unele chiar mi-au daunat. Dieta si anumite remedii au fost benefice, dar nu „mi-au topit pietrele”, care, dimpotriva, au prosperat: calculii nu au putut sa fie eliminati decat chirurgical. Din punctul meu de vedere, anumite recomandari au de-a face mai mult cu anumite curente  „medicale”, bazate pe credinte si filosofii orientale, decat pe Biblie, teoria si practica medicala. „Metoda chimio-farmaceutica poate rezolva stadiul actual al bolilor prin tratarea simptomelor, dar va genera consecinte grave în viitor” – se spune in articolul la care am facut referire; in schimb, anumite tratamente alternative pot genera efecte fatale actuale, nu intr-un viitor pe care pacientul, este posibil, nici sa nu il mai apuce, daca urmeaza acest tip de recomandari.

In concluzie, sfatul meu pentru doamna Dorina Szabo este acela de a face investigatile necesare si de a urma tratamentele recomandate de medicii de specialitate, eventual sa ceara parerea mai multor specialisti. In astfel de situatii, tratamentele alternative sunt indicate si bune de urmat, dar nu excluzand tratamentul medicamentos,  ci doar ca suport pentru acesta.

Doresc sa precizez ca acest articol l-am scris in graba, considerand ca este o urgenta sa ofer o a doua perspectiva asupra tratamentelor alternative, in cazul mentionat. Pentru doamna Dorina Szabo: multa sanatate si intelepciune in discernerea,  alegerea si urmarea  sfaturilor bune.