Sari la conținut

Nu te intelegi cu partenerul? Afla cum poti rezolva problema!

„Mai presus de toate, sa aveti o dragoste fierbinte unii pentru altii, caci dragostea acopera o sumedenie de pacate.” (1 Pet. 4:8)

In relatiile de cuplu, avem asteptari de la celalalt, iar expectatiile noastre, pe care le consideram legitime, nu sunt mereu implinite – sau nu asa cum am dori. Iar acest lucru poate sapa in sentimentele pe care le nutrim pentru persoana care a fost si ar trebui sa fie in continuare iubita, dar care parca nu vrea sa aiba o relatie implinita si o consoarta fericita. De ce nu actioneaza cum imi doresc, pentru ca doar ii vorbesc pe limba lui? Dar poate ca nu chiar asa vorbim, ci doar ne inchipuim!…

Pornind de la premisa, neformulata explicit, ca poate nu comunicam in modul cel mai corect partenerului nostru ceea ce ne dorim de la el, psihoterapeutul Barton Goldsmith noteaza, in revista Psychology Today, cateva sfaturi care ar putea sa ne ajute sa avem, dar si sa vedem, in partenerul nostru, persoana potrivita. Pornind de la sugestiile mentionate, vom realiza si noi o lista mica, dar, poate, cu efecte mari:
1. Abordati-va partenerul intr-o maniera iubitoare si constructiva.
2. Enuntati, fara alte comentarii, care sunt acele comportamente care va afecteaza.
3. Prezentati-va sentimentele, in mod onest si fara a discredita, chiar daca aceste sentimente sunt de manie sau dezamagire.
4. Spune-ti, in mod direct si concret, cum doriti sa actioneze partenerul (schimbare, intelegere, compatibilitate), pentru a veni in intampinarea nevoilor proprii.
5. Formulati o singura cerere, deoarece concentrarea pe un singur obiectiv favorizeaza atingerea acestuia, pe de o parte si, pe de alta aparte, bombardarea cu solicitari poate descuraja sau revolta.
6. Dupa discutarea problemei, realizati o intelegere sau agreati abordarea ei intr-o alta ocazie.
7. Fiti realist in asteptari si incercati sa le inlocuiti, mai curand, cu preferinte, limitand astfel incidenta dezamagirilor.
8. Spuneti clar partenerului ceea ce vreti, nu ceea ce nu vreti.
9. Exprimati-va aprecierea fata de partener si fata de rolul sau in viata dv. si in cea de cuplu, caci, in acest fel, il motivati sa actioneze pozitiv, pentru a mentine parerea pozitiva despre el.
10. Chiar daca lucrurile nu sunt si nu evolueaza asa cum va doriti, incercati, totusi, sa mentineti un climat relational echilibrat si iubitor.

Inainte de a aborda lista lui Goldsmith, puteti sa revizuiti si lista lui Pavel, din capitolul 6, Epistola catre Galateni (Gal. 6.1-5):
1. Faceti o autoexaminare onesta.
2. Nu va considerati superior celuilalt.
3. Nu sunteti infailibili, deci puteti fi contaminati/dereglati de comportamente „defecte”.
4. Abordati-l intr-o maniera gentila.
5. Asumati-va disponibilitatea de a rezolva impreuna problemele abordate.
6. Nu incercati sa il transformati pe celalalt in obiect de lauda fata de cei din afara relatiei.
7. Nu incercati sa il „modificati” pentru a-l aduce la inaltimea auroperceputa a propriei persoane.

Oricare lista ati decide sa urmati, daca lucrurile tot nu se schimba, problema nu este lista, ci poate modul in care o aplicati. In acest caz, nu trebuie nici sa va culpabilizati si nici sa incriminati, facatorii de liste sau pe cei care nu vor sa raspunda la incercarile dv., care va siliti sa le aplicati. Puteti face altceva: sa va rugati si sa incercati nu atat sa schimbati, ci sa va schimbati. Poate asta va merge si o sa aveti si ce roade culege.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *